Dilluns, 29 de abril del 2024

ICAEN demana augmentar el fons de les línies d’ajuts per incentivar l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia

|

- Publicitat -

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha sol·licitat a l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía de España) l’ampliació del fons de les línies d’ajuts per incentivar l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia i les energies renovables tèrmiques davant el gran número de sol·licituds presentades per part de la ciutadania, empreses, tercer sector i administracions. Aquesta línia d’ajuts, convocats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de l’ICAEN, destinava inicialment un total de 112 milions d’euros dividits en 6 programes per garantir que se’n beneficiïn tots els sectors i diversificar les actuacions i es poden sol·licitar fins al 31 de desembre de 2023.

 

Publicitat

L’alta demanda ha fet que en poc més d’un més s’hagin rebut més de 13.700 sol·licituds als 6 programes per un import total de 172 milions d’euros, superant en més de 60 milions l’import total inicialment previst per als 6 programes. A hores d’ara, l’import sol·licitat supera el pressupost de tots els programes, excepte el de emmagatzematge en instal·lacions existents al    sectors serveis i productius i el de renovables tèrmiques.

 

Fins ahir, els programes adreçats a autoconsum residencial, administracions i tercer sector i renovables tèrmiques havien rebut més d’11.200 sol·licituds. Pels que fa als programes adreçats als sector serveis i productius, les sol·licituds presentades superaven les 2.400.

 

Decret llei per incentivar l’energia renovable a les comunitats de veïns

Justament avui el Parlament de Catalunya ha convalidat el decret llei de modificació del Codi Civil català per facilitar la implantació d’instal·lacions d’autoconsum renovable en els edificis i en especial en els blocs de pisos on regeix la propietat horitzontal.

 

Amb aquest decret, que modifica els articles relatius a la propietat horitzontal del llibre cinquè del Codi civil català, els acords entre veïns només requereixen la majoria simple de la comunitat –la meitat més un dels vots emesos- per tirar endavant la proposta.

 

L’objectiu és facilitar la instal·lació de sistemes que disminueixin el consum energètic dels edificis, com ara l’aïllament de les façanes i el canvi de fusteries i altres materials aïllants (tendals, marquesines o altres elements de protecció contra la radiació solar).

 

La norma també incentiva el consens entre les comunitats de propietaris per acordar la instal·lació de sistemes d’energia renovable com ara les plaques solars fotovoltaiques.

 

L’autoconsum, peça fonamental del nou model energètic propi

L’autoconsum tindrà un paper fonamental en el nou model energètic impulsat pel Govern. Recentment, el nou decret d’acceleració de les energies renovables també va reduir i simplificar els tràmits administratius per a aquest tipus d’instal·lacions. D’acord amb l’Observatori de l’Autoconsum a Catalunya, que elabora l’ICAEN, l’autoconsum ja és una realitat a Catalunya: fins al 30 de setembre de l’any 2021, a Catalunya hi havia 16.591 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic en servei (de les quals més de 8.000 s’han instal·lat al llarg de 2021) amb una potència total instal·lada de 142,5 MW.

 

La pràctica de l’autoconsum a partir de les energies renovables és beneficiosa tant per a l’usuari, ja que redueix els seus costos energètics de manera directa en un entorn de preus elevats, com pel conjunt del sistema, ja que acosta la generació al punt de consum i redueix la dependència energètica de l’exterior. A més, contribueix a apoderar el ciutadà en el sector energètic, ja que no només pot generar l’energia que consumeix, sinó també gestionar-la de la manera més eficient a través de l’autoconsum compartit o de la venda dels excedents a la xarxa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.