Dilluns, 29 de abril del 2024

La cavalcada dels Tres Tombs ha tornat a Sant Andreu de Palomar

|

- Publicitat -

Després d’un any d’aturada per la covid, aquest diumenge s’ha reprès la cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar. És la desfilada d’animals més antiga de Barcelona i es fa el diumenge més pròxim a la festivitat de Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener, perquè aquest sant és el patró dels animals útils per als treballs del camp i dels gremis de traginers. A diferència d’altres anys, en aquesta 94a edició no s’han tirat caramels i hi han participat una quinzena de carruatges, vint menys dels habituals. Els organitzadors veuen amb “resignació” els canvis i esperen que l’any que ve pugui tornar a lluir com abans. La desfilada ha començat a la Fabra i Coats i a mig camí, a l’església de Sant Andreu, s’han beneït els animals.

Pla obert d’un carruatge dels Tres Tombs del barri de Sant Andreu de Barcelona. Imatge del 16 de gener del 2022. (Horitzontal)

 

Publicitat

El secretari de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu del Palomar, Hermenegildo Serrano, ha explicat que enguany, malgrat la pandèmia, van decidir, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, “tirar endavant” amb la cavalcada. Cosa que, a parer seu, ja “està molt bé” si es compara amb l’any passat.

 

“No es poden tirar caramels, tothom ha d’anar amb mascareta i cal que el públic eviti les aglomeracions”, ha recordat tot subratllant que enguany hi ha molts menys participants, ja que no arriben a la trentena i en altres edicions superaven de llarg la seixantena. “Ens ha fallat la gent que llogava carros per sortir: uns per prudència i altres perquè no es poden llençar caramels”, ha detallat tot remarcant que ha estat un dels Tres Tombs amb menys participació.

 

També ho veu així el Francisco Jose Leiva de l’entitat de la Ferradura Rovellada.”La covid ens ha burxat, però sortim amb tota la il·lusió de tornar a començar i de què tothom gaudeixi de la festa”, ha resumit. A ell el que més li agrada d’aquesta festivitat “és que la gent s’acosti”, sobretot els més petits, que no han vist mai com es feia servir el bestiar per traslladar mercaderies. A parer seu, la cavalcada és com “un museu vivent que homenatja els traginers”.

Pla conjunt amb dos cavalls en primer pla durant la cavalcada dels Tres Tombs del barri de Sant Andreu de Barcelona. Imatge del 16 de gener del 2022. (Horitzontal)

 

Els Tres Tombs és una celebració molt arrelada a Barcelona, amb més d’un segle i mig de tradició. En el cas concret de Sant Andreu, la passada i la benedicció dels animals es fa des de temps immemorial, ja que és un barri amb un passat agrícola molt remarcable. En la primera època dels Tres Tombs, la sortida de cavalls i ases no feia estrany, perquè eren animals presents en la vida quotidiana de la ciutat. Ara ja fa decennis que han desaparegut, però la celebració es manté com a homenatge a aquestes bèsties que durant tants segles han estat el motor econòmic i social de Barcelona. “El que sí que ha perdurat en el temps és la sortida de la gent al carrer a veure els Tres Tombs”, ha lloat el secretari de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu del Palomar que espera que la tradició es conservi molts anys més.

Pla obert d’un carruatge dels Tres Tombs de Sant Andreu. Imatge del 16 de gener del 2022. (Horitzontal)
Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies