Dissabte, 04 de maig del 2024

JARC demana emmagatzematge privat per ajudar al sector porcí

|

- Publicitat -

JARC reclama activar la mesura de l’emmagatzematge privat de la carn de porc per evitar que l’excés d’oferta continuï reduint els preus. Després de dos anys molt positius, el 2021 acaba amb una cotització mitjana del porc de capa blanca d’1,253 euros/quilo, un 5,4% per sota del 2020. La reducció de les exportacions a la Xina a partir de juny i els casos de Pesta Porcina Africana (PPA) a Alemanya, han fet que hi hagués més volum de producte en el mercat intracomunitari. A aquest escenari, s’hi ha sumat l’increment dels costos de producció, que ha propiciat durant el segon semestre de l’any un marge negatiu per als productors de porcí. Tot i això, el marge de benefici mitjà obtingut durant tot el 2021 ha estat positiu, de 0,023 euros/quilo.

 

Publicitat

Des de JARC assenyalen que res feia presagiar una davallada tan gran en el preu anual del porc, tot i que ja portava temps advertint de la necessitat d’ampliar i diversificar mercats per exportar i evitar, precisament, un dels principals efectes de la baixada de preus durant el 2021, la reducció d’exportacions a la Xina. Davant aquesta situació, JARC considera necessari activar la mesura de l’emmagatzematge privat de la carn de porc per evitar que l’excés d’oferta continuï reduint els preus.

 

Malgrat que amb les últimes dades d’Interporc, al setembre, Catalunya portava 1,88 milions de tones exportades, 6,5% més en volum que en el mateix període del 2020, i un 4,1% més en valor d’exportacions, arribant a 2.987 milions d’euros, la Xina, el principal mercat espanyol, ha reduït les importacions els darrers mesos.

 

Segons l’organització agrària, precisament, aquest fet ha estat la principal causa de la caiguda lliure dels preus durant el 2021, donat que la reducció de les exportacions al gegant asiàtic i l’aparició de la PPA a Alemanya, el setembre del 2020, han provocat que hi hagués molt més producte en el mercat intracomunitari, incapaç d’assolir volums d’exportació anterior, amb el conseqüent augment de l’oferta dins la Unió Europea. En relació amb la pesta porcina africana, JARC demana que es reforcin els controls i les mesures de bioseguretat, després que la setmana passada es detectés un brot a Itàlia.

 

JARC detalla que el 2021 va començar amb uns preus “més baixos dels desitjats”, però la situació “va arribar al col·lapse a partir de juny”, tot just després d’assolir la cotització més alta de l’any, d’1,553 euros/quilo per animal viu. Des d’aleshores, va començar un descens continuat del preu del porc en l’àmbit europeu, que només es va estabilitzar (a la baixa) a partir de la setmana 44, a començaments de novembre.

 

De la mateixa manera que les dades de JARC, les del Departament d’Acció Climàtica, recullen un total de 52 cotitzacions amb un preu mitjà de llotja de 1,252 euros/kg/viu, el que acaba comportant un preu de venda net d’1,242 euros/kg/viu, després d’aplicar les despeses i descomptes que s’apliquen sobre el preu nominal de Mercolleida.

 

Encariment d’un 25% del pinso

JARC remarca que els costos de producció en l’àmbit del sector agrari s’han encarit, de forma global, un 30%, amb increments disparats en els preus del gasoil (d’entre el 40 i 60%), energia (300%), plàstics (50%), aigua (30%), fertilitzants (100%), i pinsos (25%).

 

La despesa d’alimentació animal és un dels factors més determinants en la producció porcina, ja que el seu cost representa el 70% dels costos de producció. Segons les dades del d’Acció Climàtica, el preu del pinso va passar de 0,75 euros/quilo el desembre de 2020 a 0,94 euros/quilo el desembre de 2021. Aquesta pujada ha propiciat que el marge de producció fos negatiu durant sis mesos, arribant -0,27 euros/quilo al novembre o als -0,30 euros/quilo als desembre. Tot i això, el marge anual mitjà obtingut pels productors de porcí ha estat positiu, de 0,023 euros/quilo.

 

Des de l’organització agrària posen de relleu que, al marge de les despeses habituals, els ramaders han hagut d’assumir també les despeses derivades de l’adaptació a la nova normativa, el buidatge de les basses de dejeccions i altres mesures mediambientals. En aquest sentit, JARC recorda que el sector porcí no és perceptor d’ajuts directes.

 

Aposta per l’energia fotovoltaica

Davant aquest escenari marcat per l’increment de costos de producció, JARC considera l’auto abastiment energètic com una bona inversió per als ramaders. En aquest sentit, recomana als ramaders acollir-se als ajuts per instal·lar plaques d’energia fotovoltaica a les teulades de les explotacions per tal d’aconseguir “un estalvi considerable en la factura de la llum, amb energia neta”. Per altra banda, JARC demana el suport econòmic de l’Administració als productors perquè puguin tirar endavant aquestes inversions.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies