Dilluns, 29 de abril del 2024

Què fer aquest cap de setmana?

|

- Publicitat -

Aquest cap de setmana se celebra la popular i tradicional festa dels tres tombs, també coneguda com la festa de Sant Antoni Abat, considerat el protector dels animals. S’aprofiten aquestes festivitats per a beneir els diferents animals, tant els que ajuden al camp com les mascotes de casa, essent la manera de beneir-los la realització de tres voltes a l’església del poble, ritual que també dona nom a la festa.

 

Publicitat

Pràcticament, cada poble de Catalunya realitza aquest ritual per a beneir els seus animals, però pocs fan més activitats complementàries. En aquest article enumerarem els pobles que celebren Sant Antoni Abat amb activitats complementàries al que és típic i tradicional.

 

Tres tombs a Vilanova i la Geltrú

Aquesta ciutat no només celebra la tradició dels tres tombs, també celebren la seva festa major d’hivern. S’omplirà de cercaviles, música i concerts, amb activitats destinades als més petits com passejades amb ponis. Els animals són el centre d’aquesta festivitat, podrem gaudir d’una concentració i cercavila de cavalleries, carros i carruatges, activitat que es realitzarà abans de beneir aquests animals.

 

Festa Major d’hivern d’Argentona

Argentona aquest cap de setmana també està de celebració, i una de les activitats que tindrà serà una fira de producte artesà i de proximitat, que estarà disponible el dissabte i el diumenge durant tot el dia. Moltes de les entitats del poble sortiran a celebrar, com per exemple els diables d’Argentona, que ofereixen una trobada de bestiari i un correfoc. Tenen un programa molt complet i igual que Vilanova i la Geltrú, la música i les tradicions formaran part d’aquest cap de setmana tan especial.

 

Festa dels Tonis de Taradell

La comarca d’Osona coneix i es refereix a la festa dels Tres Tombs com la festa dels Tonis. A Taradell, des de l’any 1982 que organitzen les festes dels Tonis sense dependre de la parròquia, amb l’objectiu de tornar a portar a terme actes que antigament s’havien organitzat com la cursa d’ases o el passant dels tres tombs. Es complementaran aquestes activitats típiques amb altres com tasts, tallers, visites guiades i molt més.

 

Tres Tombs a Martorell

Martorell també celebra els tres tombs i el dia de Sant Antoni Abat. El dissabte al matí començaran celebrant un concert-vermut, que desembocarà en una ballada de sardanes, la lectura del pregó i l’encesa de les atxes de vent amb el foc de sant Antoni. El dia acabarà amb una degustació de brou calent fet al foc a terra, i el diumenge es començarà el dia amb “l’esmorzar de traginer”. El diumenge serà el dia de l’arribada dels carruatges i la cavalleria i l’inici dels tres tombs, que acabarà amb un vermut amb concert i l’últim ball de gala amb la Internacional Cobla La Principal de la Bisbal.

 

Tres Tombs a Vilafranca

Vilafranca celebra la fira dels tres tombs, oferint parades de productes artesans i de proximitat. La fira es podrà visitar des de les deu del matí, i el tradicional tres tombs de Sant Antoni començaran a la una del migdia, oferint una oportunitat per veure cavalls i els seus genets.

 

XXIII Fira del Camí del Ral

Vilanova del Camí omplirà els seus carrers amb parades de productes artesans com embotits, formatges, joguines, cistelles, i més, tot provinent d’arreu de Catalunya. Els habitants d’aquest poble podran descobrir també les entitats d’aquest dins d’aquesta fira, en forma de parada. El diumenge convertirà aquesta fira en una encara més especial i tradicional, ja que es portaran els animals de corral a la plaça del mercat. La Fira del Camí del Ral també estarà maridada amb moltes activitats diferents, com un esmorzar popular, atraccions i jocs de cucanya, una tabalada… S’oferirà també l’ofici típic d’aquestes dates i es recrearan moments de la història com per exemple l’assalt de la diligència, el diumenge.

 

Tres tombs a Cerdanyola del Vallès

Amb l’excusa d’aquesta celebració, el dissabte s’oferiran activitats per a petits i grans com la Mostra de jocs i esports tradicionals Lloparrets i Guineutes, un taller de guarnir carros amb flors i verd i cucanya infantil. El diumenge els trabucaires de Cerdanyola despertaran els habitants, i a partir de llavors començaran les activitats més tradicionals: el canvi de banderes, la missa cantada, el ball de Sant Antoni i a les dotze començarà la passada de Sant Antoni, que acabarà a dos quarts de dues amb la Benedicció dels animals, davant de l’ajuntament.

 

Festa de Sant Antoni d’Ascó

Ascó celebra aquestes festes amb diferents activitats programades que comencen avui dijous 13 i s’allargaran fins dilluns 17 de gener, dia en què faran una missa en honor a Sant Antoni Abat. La festivitat ha començat amb una recollida de llenya i el repicament de campanes, i continuarà amb música i espectacles varis que duraran fins diumenge. Dins de la programació d’aquests dies podrem trobar-hi jocs tradicionals per als petits, ballada de jotes i també Carreres al Circuit de Sant Antoni.

 

Festes de Sant Antoni de Móra d’Ebre

Aquestes festes s’aprofiten per honrar l’agricultura, inaugurant dues exposicions el divendres 14 de gener: Feines agràries a Mora d’Ebre i la 3a Mostra d’artesania de Sant Antoni. El dissabte hi haurà una trobada de dibuixants i un concert de la Stromboli Band Jazz, sense poder fer el tradicional vermut popular a causa de les restriccions per la covid. Per culpa d’aquestes restriccions hi ha moltes activitats que no es podran realitzar i que han sigut ajornades, i és per aquest motiu que el diumenge només hi haurà jocs populars per a tota la família i un espectacle literari a la biblioteca. El dilluns es beneiran coques tradicionals i panets i podrem gaudir de la mostra de jocs tradicionals. Es beneiran els animals a les escales de l’església i es farà un homenatge a la pagesia al mateix lloc i es tancarà la festa amb una missa en honor a Sant Antoni Abat.

 

I amb aquestes propostes pel cap de setmana és com ens acomiadem ja fins a la setmana que ve, esperem que podeu gaudir d’aquests dos dies de festa i celebrar els tres tombs.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.