Dijous, 02 de maig del 2024

Tres Parcs Naturals a Roses per a respirar aquest 2022

|

- Publicitat -

Entre tres paradisos verds i un mar. Es pot estar millor acompanyat del que està Roses per un entorn natural? Al nord, el Parc Natural del Cap de Creus, primer lloc de l’Espanya peninsular per on veure cada dia clarejar. Al sud, els Aiguamolls de l’Empordà, segon aiguamoll més important de Catalunya. A l’oest, el paratge natural de l’Albera. I a l’est… ¡la Mediterrània!, per on van entrar a Espanya les grans civilitzacions de l’antiguitat, com la grega o la romana. I és que Roses, fent honor al seu nom de flor aromàtica, és naturalesa en estat pur.

 

Publicitat

Està considerada com un referent de sol i platja a la Costa Brava. I en presumeix amb orgull. Però Roses és més, val molt més. Agafada en una majestuosa badia –integrada a la selecta Associació de Badies més Belles del Món, com la de Sant Francesc– Roses és també el destí somiat per tot amant de naturalesa, per perdre’s en ella, oxigenar el cos i aclarir la ment en espais oberts i segurs. El lloc on començar a respirar l’essència del recent estrenat 2022 pels tres parcs naturals que li donen recer terrestre. Aquestes són les característiques de cadascun:

 

1– Parc Natural del Cap de Creus

Es troba al nord de Roses, que és la porta d’entrada a aquest parc creat el 1998; tan singular que fusiona muntanya i mar a les seves 13.844 hectàrees… i el far del qual va ser immortalitzat pel cinema. Va ser fa mig segle, en un film de pirates –“La llum de la fi del món”, inspirat en una novel·la de Julio Verne– que va portar fins allà mites de Hollywood com Yul Brynner i Kirk Douglas. La part terrestre està dividida en tres paratges. El primer va del cap Norfeu a Cala Jóncols passant per l’emblemàtica cala Montjoi, antiga llar del Bulli de Ferran Adrià. Més al nord es troba el mateix paratge del cap de Creus, abrupte promontori a 672 metres d’altitud, amb una gran terrassa-mirador. Aquesta part inclou les illes de la Maça Major i s’Encalladora. I a l’interior, el tercer paratge, la Serra de Rodes, amb una joia del romànic català: el monestir de Sant Pere de Rodes. Un conjunt monumental del segle IX al XI integrat per una església, una torre-campanar i una altra de defensa.

 

La reserva marítima oscil·la entre 0,2 i 1,3 milles mar endins, destacant els espais propers als dos caps –Creus i Norfeu–, els farallons –roques altes i escarpades que sobresurten del mar–, i la zona nord de l’illa de s’Encalladora, d’una gran riquesa subaquàtica visible practicant submarinisme. Un fascinant litoral que es pot admirar des del mar amb excursions amb catamarà o veler que parteixen des de Roses o en una petita barca tradicional des de Port Lligat, cala que acull la casa-museu de Salvador Dalí.  

 

2– Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

A la part central de la badia, consta de 4.722 hectàrees, va ser creat el 1983 i és el segon aiguamoll més important de Catalunya després del Delta de l’Ebre. Refugi de més de 300 espècies d’aus –cigonyes, ànecs, flamencs, perdius, corbs, gavines, cucuts…–, que es poden admirar desde diversos miradors, Aiguamolls de l’Empordà està ubicat entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià i aglutina una gran varietat d’ecosistemes ben diferenciats.

 

El parc està dividit en tres zones: la reserva dels estanys (estanys), amb grans extensions de canyissars, balques i prats inundables; la reserva de les llacunes, litorals, prats salobres i dunes; i la reserva de l’illa de Caramany, al bell mig del riu Fluvià, on nidifiquen gran quantitat d’aus. Aquest parc és ideal per a una escapada familiar i es pot visitar a través de 9 rutes o itineraris on admirar els seus principals punts d’interès, com els observatoris del Matà, Senillosa, Closa del Puig, El Gall Marí, El Bruel o Les Arpelles, a més de l’estany del Matà o la platja de les Llaunes.

 

3– Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera

A l’oest de Roses, abasta 4.207 hectàres i va ser creat el 1986. Aquest parc està estructurat en dues parts. L’occidental (Requesens-Baussitges) té una important superfície arbrada i gran diversitat de vegetació de muntanya mitjana. Aquí es poden admirar espècies de flora pròpies d’ambients humits com el grèvol, el teix i nombroses orquídies. L’altra zona (Sant Quirze de Colera-Balmeta) és més seca i baixa, amb clar predomini de la vegetació d’arbustos –l’anomenat matoll mediterrani– com l’àliga negra o les estepes. Pel que fa a fauna, cal destacar una espècie emblemàtica: la tortuga mediterrènia, ja que és només aquí, juntament amb el cap de Creus i el Garraf.

 

Els qui visitin l’Albera podran descobrir llocs de gran interès ecològic com el bosc de la Maçana (a la zona francesa del Rosselló); els estanys de la Jonquera, zona de petites llacunes a l’extrem meridional de la Jonquera; o el Centre d’Interpretació de les Tortugues, al costat de l’ermita de la Mare de Déu del Camp (Garriguella), creat per a la reproducció i la conservació de la tortuga mediterrània. I també important patrimoni històric, com els seus monuments megalítics (110 dòlmens, 19 menhirs, 7 cistes i un poblat neolític), l’antic monestir benedictí de Sant Quirze de Colera (segle X) o restes de castells dels segles XIV-XV, com els de Rocabertí, Requesens o Canadal.

 

Més Informació:  http://ca.visit.roses.cat 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.