Diumenge, 28 de abril del 2024

Dissabte es va activar per tercer dia consecutiu l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha decidit mantenir activat per tercer dia consecutiu l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10 en l’ambient atmosfèric declarat el dijous 16 als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric. Durant ahir divendres, els nivells de PM10 es van mantenir moderats a diversos punts de la ZPE, i a les zones que, per les seves condicions, tenen una mala dispersió de l’aire. Es va arribar a superar lleugerament el valor límit diari de 50 μg/m³ en un dels punts de la ZBE, a l’estació de control de Mollet del Vallès, i la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats. Fins i tot es podria superar el valor límit diari durant avui dissabte, donat que es preveu que la situació d’estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran.

 

Publicitat

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. Des de la Generalitat se seguirà fent un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà demà si cal activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

 

L’avís preventiu comporta:

  • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat;
  • Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat;
  • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos;
  • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

 

Els nivells de la qualitat de l’aire es poden consultar a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o a l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire. Al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’hi detallen les principals mesures i recomanacions que cal adoptar per reduir l’exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l’aire. S’hi poden trobar, a banda de recomanacions de caire general, les mesures de precaució addicionals a adoptar davant de situacions amb nivells elevats de contaminació dirigides als col·lectius més vulnerables i també a la població en general.

 

La Zona de Protecció Especial

Els municipis que integren la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’Ambient Atmosfèric, on és vigent l’avís preventiu per partícules, són Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.