Diumenge, 05 de maig del 2024

Síndic de Greuges aplaudeix el decret d’energies renovables tot i la manca de projectes

|

- Publicitat -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha lloat aquest divendres al Parlament l’aprovació del decret de renovables, aprovat pel Govern i avalat per la cambra fa uns dies. En una compareixença a la Comissió d’Acció Climàtica, Ribó ha considerat que el text respon a les propostes del Síndic d’elaborar un pla territorial sectorial d’implantació d’energies renovables i de prioritzar la implantació en sòls degradats o ja alterats. Tanmateix, també ha subratllat de forma negativa la manca d’establiment d’una moratòria sobre els projectes en curs. El Síndic és partidari de suspendre la tramitació i l’autorització de nous projectes mentre no s’aprovi una planificació territorial.

 

Publicitat

Anteriorment, el Síndic va proposar que el Parlament dugués a terme un debat monogràfic, o impulsés la constitució d’una comissió d’estudi i seguiment, sobre el model d’implantació de les infraestructures d’energies renovables al territori, per fixar les bases del seu desplegament per mitjà de la planificació territorial i sectorial adequada, i determinar els límits i les condicions a què s’han de sotmetre els projectes de manera que s’afavoreixin ubicacions per implantar-los de manera preferent al sòl no urbanitzable.

 

El Síndic considera que una planificació territorial i sectorial de la implantació de les infraestructures relatives a les energies renovables ha de constituir el marc orientador a tot el territori, ja que considera que així es resoldrien les mancances de participació dels actors en joc i s’oferiria una visió conjunta per resoldre situacions en què es concentrin o se superposin diversos projectes, s’afecti de forma rellevant el paisatge o es generin incoherències amb els models urbanístics vigents.

 

A banda, apunta que la possibilitat de preveure mesures compensatòries per als territoris més afectats o de regular la restauració o reparació dels sòls afectats per infraestructures que esdevinguin obsoletes o en desús també són aspectes que podrien encabir-se en l’objecte d’una planificació sectorial.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies