Dilluns, 29 de abril del 2024

Prodeca mostra un augment del 23% en les exportacions de cava i vi

|

- Publicitat -

Les exportacions de vi i cava han crescut un 23,55% en el període de gener a setembre d’aquest 2021 respecte els mateixos mesos de l’any anterior. Ho recullen les dades de Prodeca (Promotora dels Aliments Catalans), avançades aquest dijous a la Taula del Cava. La consellera d’Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha aplaudit aquest augment, que en el cas específic del cava és del 13,8%. D’altra banda, Jordà ha celebrat que la nova llei estatal de la Cadena Alimentària fixi que els pagesos no poden cobrar el raïm per sota dels seus costos de producció. La consellera ha afegit que la Generalitat “anirà més enllà” i publicarà la mitjana de costos de les principals varietats per incentivar el sector a pagar millor els pagesos arreu.

 

Publicitat

Durant els tercer trimestre d’aquest 2021, el sector del vi i el cava ha consolidat el creixement d’exportacions iniciat a principis d’any. Si el 2020 el comerç exterior mundial de vi va caure un 7% -per la covid, els aranzels als Estats Units i el Brexit-, enguany registra un increment del 23,55% entre gener i setembre, i se situa com a cinquè sector exportador des de Catalunya.

 

Segons les dades de Prodeca exposades aquest dijous a agricultors, cooperatives i elaboradors del cava, aquest producte en concret ha incrementat el valor de les seves exportacions un 13,87%, amb una facturació que arriba als 210,74 milions d’euros. Pel que fa al número d’ampolles al mercat exterior, se n’han venut 75,2 milions, xifra que representa un augment del 12,84%.

 

Alemanya, Bèlgica i els Estats Units són els mercats que més aclaparen les vendes de cava a l’estranger. Els augments més significatius han estat a mercats menors com Mèxic (+372%), Xina (+320%), República Dominicana (+229%) i Corea del Sud (+137,86%). En el cas dels Estats Units, l’increment de les exportacions de cava ha estat del 49,77%. Per contra, on han caigut més les vendes ha estat a Noruega (-33,07%), al Regne Unit (-27,17%) i a Suïssa (-16,39%).

 

Després de la Taula del Cava celebrada a Vilafranca, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà ha celebrat que les exportacions se situen gairebé a nivells del 2018, tant pel que fa a volum com a valor. Una fita que Jordà ha destacat que arriba “després de la tempesta perfecta que el sector va viure el 2020”.

 

Des del Departament han ressaltat l’increment d’activitats promocionals a l’estranger, com el programa ‘European Quality Wines: Taste The Difference’, adreçat a la Xina i els Estats Units fins a finals del 2023, i que compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros. L’objectiu de la iniciativa és contactar amb grups estratègics per difondre tant els productes de la DO Cava com el de les nou denominacions d’origen vinícoles catalanes.

 

La llei de la Cadena Alimentària, un avenç per evitar “especulacions”

D’altra banda, Jordà ha anunciat que la Generalitat treballarà per aprofitar la nova llei estatal de la Cadena Alimentària per aconseguir un compromís del sector del cava per revaloritzar el raïm. La consellera ha recordat que la normativa aprovada recentment al Congrés estableix que cada pagès ha de ser pagat, com a mínim, per cobrir els seus costos de producció. Un llindar bilateral que ha considerat “insuficient”, motiu pel qual ha apuntat que la Generalitat procurarà que el sector es conjuri sota uns mateixos paràmetres.

 

En aquest sentit, Jordà ha dit que la Generalitat farà un estudi dels costos mitjans de producció de raïm de les principals varietats i territoris on s’elabora cava a Catalunya, que espera que estigui a punt per la propera verema. La intenció, ha recalcat, és que serveixi d’orientació per al conjunt del sector cavista, evitant les negociacions directes que actualment tenen els elaboradors amb els pagesos.

 

“Hem de ser capaços d’articular uns preus que serveixin d’orientació per defugir d’especulacions i que puguem falcar els agricultors per a què es guanyin bé la vida”, ha assenyalat la consellera, que ha recordat i lamentat que la Generalitat no té competències per fixar preus i multar les empreses que els incompleixin. “Volem aprofitar la nova llei per aconseguir la màxima transparència i uns bons preus mínims”, ha afegit.

 

La mesura ha estat aplaudida per la patronal AECAVA. El seu president, Damià Deàs, ha definit la nova normativa estatal com “importantíssima” i ha fet una crida al sector a resoldre el “desequilibri” de preus actual. Deàs s’ha mostrat expectant però ha augurat que fixar el mínim en els costos de producció és un primer pas per “estabilitzar” el sector.

 

Finalment, Jordà ha avançat que la Generalitat incrementarà durant el 2022 les ajudes per a l’ús de MCR (Most Concentrat Rectificat) com a substitució dels sucres a l’hora d’elaborar cava. La consellera ha defensat l’MCR com a “element de quilòmetre zero que ajuda a la sostenibilitat del sector”.

 

L’última verema el Govern va destinar-hi 389.000 euros i el proper any ha previst una partida d’1 milió. Amb aquesta mesura, el Departament confia seguir eixugant mica en mica el sobreestoc de vi que tenen els cellers.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies