Dilluns, 29 de abril del 2024

Acció climàtica subhasta 26 mil tones de fusta procedent dels boscos públic catalans

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha licitat aquest matí de manera telemàtica 41 lots fusters per un valor de 657.849,73 €. Aquesta subhasta és una de les mesures que el Departament té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la Generalitat mateixa. En conjunt, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha, cosa que representa un 24% de la superfície forestal a Catalunya.

 

Publicitat

La venda d’aquesta fusta té una repercussió important en uns territoris rurals amb greus problemes d’abandonament i amb una elevada necessitat de generació d’activitat compatible amb els valors ambientals. 16 empreses locals de Catalunya participaran en l’aprofitament de la fusta; això implica  aproximadament 128 llocs de treball directes. Per poder compatibilitzar les activitats de gestió amb els eixos del pla d’aprofitaments, el Departament té en marxa un model de gestió de bioeconomia circular que permet la generació estable de llocs de treball directes i indirectes de caire local a les zones rurals.

 

Els lots subhastats es troben principalment a les comarques del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. Les entitats locals on s’ha adjudicat mes fusta pública han estat l’EMB de Castellbó, l’EMD d’Aransa i l’EMD d’Ars. Els treballs que es realitzaran són en gran part de millora i comporten gestió forestal, sobretot aclarides en boscos joves i repoblacions. Hi haurà gestió de més de 1.000 ha per millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres, plagues forestals i esdeveniments extrems causats pel canvi climàtic.

 

La major part de la fusta subhastada prové de boscos ordenats, que en el cas dels espais naturals de protecció especial s’han sotmès a informe dels òrgans de gestió corresponents a fi d’incorporar les condicions que permetin fer compatible l’aprofitament d’aquests boscos amb la conservació  de la biodiversitat.

 

Aquesta iniciativa forma part d’una aposta ferma i més global centrada en l’àmbit de la gestió forestal. Així, l’objectiu és impulsar la bioeconomia i el desenvolupament de les zones rurals. L’estratègia se centra en la gestió forestal sostenible, el foment de l’ús de la fusta en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya, entre d’altres.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies