Dijous, 28 de març del 2024

L’exposició itinerant “Viatge al cor del Pirineus” tanca la seva etapa al Forúm de Barcelona

|

- Publicitat -

L’exposició itinerant “Viatge al cor del Pirineus”, que es troba a la unitat mòbil anomenada PIRIBUS, arriba a Barcelona en la seva etapa final després d’un viatge que ha durat 3 anys. S’ubicarà al Parc del Fòrum, just davant del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb qui s’ha col·laborat per organitzar la parada, del 17 al 28 de novembre. Entre setmana, s’hi faran visites escolars de 10 a 13.30 h, i els caps de setmana estarà obert al públic de 10 a 19 h. S’hi faran visites guiades amb inscripció a les 11 h i les 16 h i s’emmarca com a activitat dins de la Setmana de la Ciència, promoguda per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

 

Publicitat

Precisament avui, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i la directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona han acompanyat un grup d’alumnes de l’Escola els Horts del barri de la Verneda mentre feien la visita de l’exposició.

 

Un projecte transfronterer amb 34 parades

El Piribus ha tingut com a objectiu principal difondre al llarg de més de 6.000 km la història i la singularitat paisatgística, cultural i natural del Pirineu a Catalunya, Andorra, l’Aragó, Navarra i França. En total, ha realitzat 34 parades i ha rebut 45.000 visitants i 8.000 escolars. També s’hi han fet un total de 384 activitats paral·leles a l’exposició on han participat 17.00 persones.

 

La mostra s’emmarca en el projecte de cooperació transfronterera POCTEFA ADN Pirineus, projecte de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius. El projecte ADN Pirineus ha estat dissenyat i desenvolupat per sis socis, en concret, l’Associació Francesa de Protecció de la Natura, la Ligue de Protection des Oiseaux, Andorra Innvovació i formació, SEO Birdlife de l’Aragó i GAN-NIK (Gestió Ambiental de Navarra) associat al Govern de Navarra. Per part de Catalunya, hi han participat la Fundació Catalunya La Pedrera i la Generalitat de Catalunya.

 

L’exposició convida les persones a endinsar-se en el paisatge, la geologia, la biodiversitat i la història humana d’aquesta serralada. S’ha dissenyat amb la voluntat que les persones visitants gaudeixin d’una experiència sensorial única a partir d’objectes i dispositius que permetran descobertes visuals en 360º, pantalles tàctils i sonores i la manipulació d’objectes. Serà a bord d’un semiremolc desplegable de 72 m2 interiors, on es podran descobrir curiositats de la història del Pirineu.

 

L’educació ambiental i el patrimoni (natural, cultural, turístic) són els protagonistes de l’exposició que va començar el 29 de març de 2019 a Ripoll. Durant aquests tres anys, amb una aturada durant la pandèmia, haurà recorregut 34 punts de Catalunya, Andorra, l’Aragó, Navarra i França, amb un gran èxit de crítiques i afluència. L’exposició i el seu projecte educatiu han comptat amb la participació de les 80 entitats de la Xarxa d’Educació Pirineus Vius i nombrosíssims agents del territori, que han dissenyat programes educatius específics i contextualitzats per a cada una de les parades.

 

A més del Piribus, el projecte ADN Pirineus ha dut a terme altres accions, com una APP per geolocalitzar punts d’interès als Pirineus, un curs MOOC per a formar professionals de l’educació ambiental als Pirineus i un seminari d’ecoturisme especialitzat. També s’ha el·laborat, amb diversos processos participatius als diferents territoris, el document de l’ Estratègia Pirinenca d’Educació Ambiental per a la Sostenibilitat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies