Divendres, 03 de maig del 2024

Jordà afirma que els pressupostos reflecteixen el “compromís” per la transformació verda

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha defensat que els pressupostos 2022 del Departament reflecteixen el “compromís” del Govern per la transformació verda i també l’aposta per un sistema agroalimentari “robust i sostenible” econòmicament en que els productors es guanyin dignament la vida. Jordà ha destacat l’increment del 32,5% del pressupost que amb els Fons Europeus puja fins als 1.177,7 MEUR. De la seva banda, els portaveus dels grups a l’oposició ha posat en qüestió la proposta per l’empresa pública de l’energia anunciada recentment a Glasgow i també l’aposta pel regadiu. La CUP i els Comuns també han denunciat la incompatibilitat de defensar uns Jocs d’Hivern amb la lluita pel canvi climàtic.

 

Publicitat

Teresa Jordà ha desgranat el pressupost del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en comissió parlamentària i ha apuntat que l’increment en relació al 2020 és de 283 MEUR. Ha definit els comptes com un pas endavant per a l’acció climàtica, el suport al sector agroalimentari i marítim i l’agenda rural amb una inversió total de 576,3 MEUR en l’àmbit agroalimentari i agenda rural (un 7,5% més) i 274,7 MEUR en l’àmbit d’acció climàtica (un 460,6% més). Del total de 1.177,7 MEUR del pressupost, 647,1 MEUR són de fons propis del Govern i 530,6 MEUR provenen de Fons Europeus finalistes.

La consellera ha destacat la prioritat per la transició energètica i la descarbonització de les nostres vides amb la reducció de gasos contaminants. En aquest sentit s’ha referit a la creació del programa de l’energètica pública anunciat recentment pel Govern a Glasgow amb l’objectiu de poder participar en la producció i generació d’energia, de forma pròpia i en base a la filosofia del quilòmetre zero. Per això hi ha prevista una inversió de 3 MEUR per fer oficines comarcals perquè el territori en sigui partícip i per a l’empresa pública d’energia, hi ha una partida de 800.000 euros.

Jordà també ha remarcat la inversió de 20 milions d’euros en subvencions locals per a la mitigació del canvi climàtic per tal que els municipis decideixin si volen naturalitzar espais per fomentar un menor trànsit de vehicles. Així mateix, 6 MEUR per a zones de baixes emissions, i 2,8 MEUR per millorar la qualitat de l’aire. Igualment, hi ha 9,4 MEUR per als ajuntaments que tenen espais protegits i no els poden gestionar.

En matèria d’alimentació, Jordà ha destacat el 21,5% d’increment per a la direcció general que passarà a tenir un pressupost de 13,6 MEUR. A més ha comentat l’augment fins a 45,8 MEUR per a la competitivitat de les industries agroalimentàries, els ajuts a les cooperatives, el suport a la internacionalització de les empreses, la innovació i la recerca i també per a l’observatori. Eines que ha dit que són per ser “competitius i poder-se guanyar dignament la vida”.

Un capítol a part és el del regadiu, que Jordà ha reiterat que es defineix com una “estructura de país” que s’ha de considerar igual d’important que la L9 del metro. En aquest sentit, ha remarcat que es passat de 58,6 MEUR de pressupost a 78,8 MEUR i també ha destacat la inversió en camins rurals que passa d’1,5 MEUR a 6,5.

Les intervencions dels grups

La diputada del PSC a la comissió, Rosa Maria Ibarra, ha dit que al seu grup els comptes no els agraden i els veu insuficients fins al punt que mantenen el caràcter de “germaneta pobra” dins el pressupost de tota la Generalitat. Segons Ibarra, no s’hi pot veure voluntat d’afrontar reptes majúsculs que hi tenim davant nostre i ha criticat especialment la falta d’inversió en projectes de regadius com la modernització del Canal d’Urgell, el desplegament del Segarra-Garrigues i el Xerta-Sènia.

De la seva banda, el diputat de VOX a la comissió, Antonio López, ha criticat la inversió en la lluita contra el canvi climàtic amb l’obertura de “xiringuitos” com l’oficina del canvi climàtic i ha assegurat que els pressupostos del Departament fomenten la ideologia del “separatisme”.

Pau Juvillà, de la CUP ha manifestat que més enllà de treballar per l’energètica pública, també caldria ajudar a ajuntaments, com els de la Vall Fosca a recuperar centrals hidroelèctriques. Així mateix, ha reiterat la necessitat de fer una auditoria sobre com s’han gestionat els diners per al Segarra-Garrigues. Juvillà també ha fet esment del fet que defensar els JJOO d’Hivern al Pirineu 2030 es contradiu amb la lluita contra el canvi climàtic.

Lucas Silvano, dels Comuns, ha criticat com s’està plantejant el debat sobre l’empresa pública de l’energia i ha assegurat que els 800.000 euros que s’hi destinen només seran un estudi i que ara mateix no hi ha una estratègia en aquest sentit. El diputat també ha avisat que el Govern està llençant diners quan aposta pels JJOO i els casinos a Tarragona per una banda, i per l’altra vol lluitar contra el canvi climàtic.

Per últim, el diputat de JxCat Salvador Vergés, ha titllat al PSC de tenir un “cinisme galàctic” pel fet que dir que el pressupost és curt i falten diners pel regadiu mentre el govern espanyol practica un “espoli fiscal” amb Catalunya. Vergés també ha recordat que la formació aposta per l’Institut Català de la Llet i que també troben a faltar al pressupost una potenciació del sector de l’oli, també amb la creació d’un institut específic.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies