Dijous, 28 de març del 2024

Cervera anuncia nous ajuts del Programa de mobilització de l’habitatge a l’entorn rural per repoblar Catalunya

|

- Publicitat -

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat una nova convocatòria del Programa de mobilització de l’habitatge a l’entorn rural, que es basa en la rehabilitació d’immobles per acollir famílies i facilitar la lluita contra el despoblament. El termini s’obrirà a principis del 2022 i tindrà una dotació pressupostària de 2 milions d’euros. Donarà continuïtat a la primera fase del programa, que va acabar el 30 de setembre amb una prova pilot a 20 municipis de menys de 500 habitants (o menys de 3.000 en 10 nuclis de població). El pla també preveu que en un futur s’incloguin iniciatives per incentivar noves formes d’accés a l’habitatge, nou o usat, com per exemple la Masoveria, cessió d’ús o propietat compartida.

 

Publicitat

Durant la cloenda de les jornades Municipàlia, Cervera ha citat un informe de la Universitat de Lleida que denuncia que hi ha 200 municipis de Catalunya “en situació crítica de despoblament”, la major part dels quals a les comarques del nord-oest del país, al Pirineu i al Prepirineu. La consellera ha assegurat que la lluita contra el despoblament és el principal repte de les zones rurals i ha assegurat que “els fons europeus Next Generation suposen una oportunitat per a la reactivació de l’habitatge al món rural, tant en l’àmbit de la rehabilitació com en l’àmbit de la promoció d’habitatge”.

 

La titular de Drets Socials també ha explicat que el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, que ja s’ha aprovat inicialment, preveu un Pla específic per a l’àmbit rural, amb un plantejament d’accions que adaptin les polítiques d’habitatge dels propers 15 a 20 anys a la realitat del territori, inclòs l’objectiu de doblar el percentatge d’habitatge de lloguer social respecte del parc total.

 

De la seva banda, el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, ha explicat que es preveu convocar les ajudes a la rehabilitació, per cobrir prioritàriament la rehabilitació residencial dels tres programes que preveuen els Fons Europeus Next Generation: el d’edificis, el d’habitatges i el de barris.

 

Les línies d’ajuts, dins del programa d’edificis i del de barris, van directament relacionades amb una reducció en el consum de l’energia primària no renovable (EPNR) i poden arribar fins als 21.400 euros de subvenció per habitatge. La quantia dels ajuts va vinculada amb els objectius d’eficiència energètica que suposi la rehabilitació i amb la situació geogràfica de l’edifici, ja que s’han establert zones climàtiques.

 

Així doncs, per poder-s’hi acollir cal complir amb una reducció del 30% el consum d’energia primària no renovable (EPNR) i una reducció de la demanda energètica entre un 25 i un 35%, segons la zona climàtica. La quantia de la subvenció pot anar dels 6.300 als 21.400 euros per habitatge en funció de l’estalvi que aporti la rehabilitació.

 

El programa d’habitatges suposa unes exigències inferiors tant pel que fa a la reducció de la demanda d’energia (un 7%) com a la reducció del consum d’EPRN (un 30%). En aquest cas la subvenció màxima és de 3.000 euros per habitatge i per obres que superin els 1.000 euros, amb un màxim subvencionable del 40%.

 

La dotació pressupostària dels Fons Next Generation és de més de 480 milions d’euros per actuacions de rehabilitació que permetran rehabilitar un potencial de 75.000 habitatges, 25.000 el primer any, amb un repartiment per tot el territori.

 

La Generalitat té previst obrir les convocatòries per accedir als ajuts per a la rehabilitació amb fons del Next Generation abans d’acabar l’any.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies