Divendres, 19 de abril del 2024

Celebrem el Dia Internacional de la Dona Rural sense oblidar que encara queda molt per avançar

|

- Publicitat -

5 milions de dones rurals celebren avui el seu Dia Internacional a Espanya. Dones que avui esdevenen protagonistes de discursos i objecte de tota l’atenció, però que la resta de l’any pateixen la desigualtat que llasten el seu gènere i el viure i treballar en un mig oblidat. I és que no podem perdre de vista que la manca de recursos i atenció estan darrere del despoblament que pateixen els nostres pobles: som el país més despoblat de tot el sud d’Europa, i per molt. En el 53% del nostre territori només viu el 5% de la població i distem molt de el següent a la llista, Portugal (23%).

Amb aquest teló de fons, l’organització feminista FADEMUR celebra avui el Dia Internacional de les Dones Rurals demanant que es prioritzi el treball en diversos àmbits “d’urgència per garantir la igualtat per a les dones dels pobles”.

Publicitat

 

Mercat de treball

 

FADEMUR ha destacat la necessitat que les dones accedeixin al mercat laboral, i la consegüent independència econòmica, per garantir la seva igualtat d’oportunitats i desenvolupament.

 

Dins de l’àmbit agrari, l’organització assenyala que les explotacions de dones són més petites que les dels homes. La mitjana europea de les explotacions agràries de dones és de 6,4 hectàrees, mentre que les dels homes és de 14,4 hectàrees. Així, ells controlen el 61% de la terra enfront de l’12% que tenim nosaltres.

 

Per tant, poden accedir a menys ajudes, afectant la seva rendibilitat ja compromesa per l’absència de preus justos en origen. No obstant això, FADEMUR celebra aquest any, per fi, el compromís de les autoritats a implementar la necessària perspectiva de gènere en la política agrària comuna (PAC), “el que ens dóna l’esperança que a poc a poc es reverteixi aquesta desigualtat que ens deixava dades com que les dones percebien menys d’un terç de l’import de les ajudes directes i de desenvolupament rural “.

 

A més, FADEMUR ha recordat que “necessitem seguir donant suport a les dones en altres sectors”, pel que ha demanat “un impuls definitiu” per a l’emprenedoria “que diversifica i dinamitza l’economia dels pobles assentant població en ells”. Pitjor, per això, “necessitem una burocràcia àgil, que tingui en compte les nostres realitats, i estar connectades a el món, no és admissible que les empresàries rurals hagin de recórrer quilòmetres per aconseguir cobertura telefònica o accedir a Internet”, diuen.

 

Presa de decisions

 

FADEMUR recorda que les dones segueixen tenint una participació molt baixa en la presa de decisions, tant a l’Administració pública com en les entitats privades. “Al nostre país ja estem acostumades a tenir ministres, però encara és molt escassa la presència de les dones al capdavant d’entitats locals, cooperatives (elles suposen el 26% de les persones cooperativistes i el 1,6% de les presidentes en un els majors exemples de sostres de vidre de casa nostra) o dones al front d’explotacions agràries “.

 

Sobre això últim, l’organització reprèn les dades a nivell europeu, on només el 30% de les explotacions estan gestionades per alguna dona. Una xifra que, a més, maquilla els casos més greus, com el dels Països Baixos, on les dones únicament estan al front del 5% d’elles.

 

A Espanya tampoc arribem a la mitjana, només el 25% de les explotacions agràries i ramaderes del nostre país estan dirigides per dones. I recorden que la Llei de Titularitat Compartida, publicada fa deu anys, encara té un nivell d’implantació molt escàs amb llacunes flagrants com el cas de la Comunitat de Madrid o Illes Balears, on no hi ha registrada ni una sola explotació en aquest règim.

 

Tot això redunda en una menor representació de les dones en els espais de decisió i, per tant, dels seus interessos.

 

Cures

 

“La pandèmia ha revelat el paper invisible que venien complint les dones rurals i les xarxes que aquestes teixeixen”, expliquen des de FADEMUR. “Les comunitats rurals no haurien suportat el tancament de serveis durant el confinament si no fos per elles”, afegeixen.

 

No obstant això, passats els moments més greus de la crisi sanitària, “no podem relaxar-nos, és moment d’enfortir aquestes xarxes i donar suport a les seves dones”, sentencien. En aquest sentit, l’organització ha alertat que el sistema nacional de cures que s’està dissenyant “d’implementar una perspectiva rural per no deixar a les dones dels pobles sumides en la sobrecàrrega de cures que assumeixen de forma invisible”.

 

A més, FADEMUR denuncia que en moltes àrees rurals encara no s’han recuperat els serveis que van perdre durant el confinament, especialment aquells relacionats amb la salut i el transport. L’organització urgeix que es reprenguin i ampliïn en aquells nombrosos casos en què la seva escassetat o absència impedien als i les habitants dels pobles gaudir dels drets més bàsics en igualtat d’oportunitats.

 

Celebració i reivindicació en tot el territori

 

L’organització s’ha mostrat satisfeta que la societat reconegui “cada dia més” el paper de les dones del medi rural. Aquest reconeixement està darrere de la llista de nombrosos actes de celebració que s’han celebrat al llarg de les últimes jornades.

 

Desde ple centre de Madrid, amb la participació a la Fira Liber el dimecres o la col·laboració ahir amb el Ministeri de Cultura i Esport en un acte organitzat al Museu Arqueològic; fins a la petita localitat val·lisoletana de Sant Pelayo, on la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va compartir celebració i taula de debat amb la presidenta de FADEMUR CyL, Loreto Fernández, dimecres passat; passant per tots els actes celebrats a la resta de territoris al llarg de les últimes jornades, inclosos els arxipèlags amb esdeveniments importants i molt simbòlics, com les primeres jornades de l’Pla d’Igualtat de l’Sector primari de les Illes Balears. FADEMUR ha aprofitat cada un d’aquests espais per prendre un paper reivindicatiu de l’agenda de les dones rurals.

 

No obstant això, des de l’organització destaquen “una jornada per sobre de totes”, aquella en què va reunir la setmana passada a Toledo a més de mig miler de dones per celebrar, “entre companyes”, el Dia Internacional amb una de les jornades que formen part de la Volta a l’Espanya rural, la gira que sota el títol “Avançant en femení, els pilars de l’impuls de l’medi rural”, FADEMUR està duent a terme per tot el territori amb l’ajuda proporcionada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

24 COMMENTS

  1. Course Load

    […]we prefer to honor several other internet websites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

  2. fue contact

    […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are basically worth a go via, so have a look[…]

Comments are closed.