Dimecres, 15 de maig del 2024

El 16 i 17 d’octubre se celebraran les jornades Atmosterra en linia i presencialment

|

- Publicitat -

Les jornades Atmosterra, llaurant el cel, recarbonitzant el sòl tindran lloc el 16 i 17 d’octubre en línia i també presencialment a la seu de l’Institut Català d’Estudis Agraris (ICEA) a Barcelona. La proposta, coorganitzada per més de 15 entitats, vol ser un espai de trobada entre pagesia, sector consumidor i àmbit acadèmic i científic amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació que afavoreixi la transició cap a models alimentaris resilients, saludables, justos, diversificats i capaços d’esmorteir el canvi climàtic.

L’actual sistema de producció, distribució i consum d’aliments és un dels sectors que més contribueixen a la generació de gasos d’efecte hivernacle, i està vinculat a la degradació del sòl, la contaminació de l’aigua, i la pèrdua de biodiversitat que afronta el planeta. La necessària descarbonització de la societat, entesa com a la menor dependència dels combustibles fòssils que contenen carboni, té un eix fonamental de treball en la transformació del sistema alimentari. És necessari redissenyar els models de distribució, els patrons d’alimentació i la gestió de residus. I també és vital revisar les pràctiques de producció, ja que el sòl és un dels principals dipòsits de carboni del planeta. Unes pràctiques inadequades del treball del sòl allibera aquest element a l’atmosfera; però en canvi una bona gestió d’aquest recurs, pot ajudar a retornar el carboni, alliberat en forma de CO2, de nou a la terra.

Publicitat

Les jornades tractaran totes aquestes qüestions amb la voluntat d’afavorir la creació d’aliances entre els agents implicats. Per aquest motiu Atmosterra compta amb la participació d’experts de diferents àmbits. Del món acadèmic i científic destaquen Eduardo Aguilera –(CEIGRAM), coautor de l’informe Emisiones de gases de efecto invernadero en el sistema agroalimentario y huella de carbono de la alimentación en España–, Marta G. Rivera –(CSIC), membre del Panel Intergovernamental del Canvi climàtic de les Nacions Unides (IPCC) i del comitè científic assessor del Programa Conjunt de la UE Agricultura, Canvi Climàtic i Seguretat Alimentària (FACCE-JPI)–, F. Xavier Sans (UB), Glòria I. Guzmán (UPO), Joan Romanyà (UB) i també Enrique Doblas (ICREAF).

En representació de la pagesia compromesa amb els reptes relacionats amb l’emergència climàtica tindran veu en Pep Bover –pioner en l’agricultura i ramaderia ecològica de proximitat a Catalunya– i Maria Rovira des dels cultius llenyosos. Altres ponents de les àrees de polítiques i de consum són la periodista Esther Vivas, el veterinari i productor de porcí ecològic Lluís Vila, Aina Calafat (SEAE) i Engràcia Valls (L’Artiga Coop).

A més de les conferències previstes i les taules rodones, les jornades també mostraran experiències i aplicacions pràctiques per millorar el balanç dels gasos d’efecte hivernacle en les activitats relacionades amb els sistemes alimentaris, ja siguin a través del maneig del sòl, del consum responsable,de polítiques descarbonitzadores, etc.

Un dels objectius de la diversitat d’àmbits dels ponents és la creació de grups de treball multipàgina 1 de 2 disciplinari que tinguin activitat amb posterioritat a l’esdeveniment i també la creació d’un fons documental accessible i obert.

Atmosterra s’inscriu en el marc d’activitats relacionades amb la Barcelona Capital mundial de l’alimentació sostenible. L’assistència a la jornada té un preu simbòlic i tant el programa com les inscripcions estan disponibles a atmosterra.org.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies