Divendres, 03 de maig del 2024

Plataforma pel Siurana denúncia que la proposta de l’ACA no implica cap renúncia dels regants de Riudecanyes

|

- Publicitat -

Que la proposta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de regenerar aigua a Reus per destinar-la a regadiu no suposi una renuncia de part d’aquesta aigua per part de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes (CRPR), ha sigut un fet que ha molestat a la Plataforma pel Riu Siurana. L’entitat remarca que l’ús d’aigua dels regants és excessiu, ja que “mai” han complert la quantitat d’aigua que han de deixar al riu. Tot i això, han valorat positivament que l’ACA hagi posat damunt la taula un cabal ecològic d’uns 60 litres per segon, superior a l’actual, i que hi hagi marge per a la negociació. També han celebrat que s’hagi previst un control per garantir-ne el compliment.

 

Publicitat

La plataforma té dubtes sobre quan s’aplicarà aquest cabal, recorda la precarietat ecològica del riu i demana que no es deixi per a l’últim moment. A banda, es desmarquen de grups ecologistes i apunten que ells seguiran lluitant perquè s’anul·li completament el transvasament del riu Siurana cap al Baix Camp.

 

Per tot això, demanen que la Taula del Siurana continuï més enllà que s’hagi pactat un cabal ecològic i posen de manifest que és un requisit que marca la legislació europea. Oriol Ponti, membre de la Plataforma pel Riu Siurana, lamenta la posició de l’Ajuntament de Reus i de la CRPR: “una negociació no ha de partir d’uns drets històrics, sinó que s’han de posar damunt la taula totes les possibilitats”, assenyala. “Si parteixen de que no renuncien a cap dret, no és negociar”, reitera. A més, posa en dubte que des de la CRPR es compleixin els drets històrics originaris de 1930. Ponti també afirma que el Baix Camp i Reus poden aconseguir l’aigua d’altres fonts que no són el Siurana, i cita la reutilització, el Consorci d’Aigües de Tarragona i la dessalinització.

 

Alhora, la plataforma té dubtes sobre el projecte de regeneració d’aigua plantejat per l’ACA. Creuen que els més de 3 hectòmetres cúbics anuals (hm3/any) que sobraran es poden mal vendre o fins i tot “regalar” a empreses. Així, aposten per ampliar la capacitat d’emmagatzematge del projecte per poder aprofitar més aigua per a regadiu i que se n’usi menys procedent del riu Siurana. Cada any es transvasen uns 4,5 hm3 d’aigua del Siurana a Riudecanyes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies