La vinya pot ser un important tallafoc davant d’un gran incendi forestal. Ho té clar el celler Abadal, de la DO Pla de Bages, que l’any 2017 va poder aturar un foc a 300 metres de l’antiga masia. “Vam viure el foc a la nostra pròpia carn i això ens va fer prendre consciència del perill i com la vinya és capaç d’aturar-lo”, explica Ramon Roqueta, propietari del celler. Abadal és el primer celler europeu que se suma a la iniciativa Fire Wine, impulsada pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. S’han creat dos distintius que certificaran els cellers i productors agraris compromesos amb la prevenció dels incendis. Hauran de mantenir cultius, reduir combustible i tenir els camins en bon estat, entre altres accions.
El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el celler Abadal, ubicat a Santa Maria d’Horta d’Avinyó (DO Pla de Bages), han signat aquest dimarts un contacte de col·laboració en el marc de la iniciativa europea Fire Wine, emmarcada dins del projecte Fire Res, que té per objectiu certificar el valor afegit que aporten els productors compromesos amb la prevenció d’incendis forestals. Amb la signatura d’aquest contracte, Abadal s’ha convertit en el primer celler europeu a sumar-se a la iniciativa.
“El sector del vi necessita i és de justícia que tingui aquest reconeixement de protector del paisatge i del seu entorn”, ha remarcat Ramon Roqueta, propietari del celler. Creu que aquest segell premia “tot l’esforç que fan els cellers i els viticultors per cuidar el paisatge, per preservar-lo, per treballar-lo i per fer-lo més bonic”. Roqueta diu que els preocupa especialment el canvi climàtic i la proliferació dels grans incendis forestals i creu que és molt important “tenir tallafocs” com les vinyes “que permetin una fàcil intervenció” per part dels cossos d’emergències.
Per la seva banda, l’enòleg d’Abadal Miquel Palau ha assegurat que convertir-se en el primer celler que rep aquest distintiu és “un orgull que ha d’ajudar a crear consciència i sensibilitzar els consumidors i el públic en general del valor de la vinya i l’agricultura en la salvaguarda del paisatge”.
En concret, la iniciativa que ha rebut recentment l’aval de la UE, ha creat dos distintius que certificaran els cellers i productors compromesos amb el manteniment de les seves terres per prevenir o ajudar a apagar incendis forestals. Es tracta de les marques Fire Wine Resilient Landscape i Fire Product Resilient Landscape. El celler Abadal ha estat el primer a sumar-se a la iniciativa, però des del CTFC avancen que en els propers mesos s’hi sumaran una vintena de cellers més de Catalunya, Galícia, les Canàries i Castella i Lleó.
Els contractes que se signen tenen un termini de cinc anys i durant aquest temps els viticultors es comprometen, entre altres accions, a mantenir els cultius; a reduir el combustible a les àrees limítrofes a la massa forestal; a llaurar quan les administracions o els bombers ho considerin oportú; i a tenir els camins en bon estat. L’objectiu dels distintius també és que els cellers o productes que portin aquest distintiu es puguin vendre a un millor preu i que també puguin rebre més suport o incentius per part de les administracions.
Una nova configuració del paisatge
El director del CTFC, Antoni Trasobares, ha destacat que en l’escenari de canvi climàtic “s’han de fer les coses diferents” a escala europea i global. “És un canvi de paradigma. Cal una nova configuració del paisatge i una manera de gestionar-lo que ens permeti estar més adaptats i tenir més seguretat davant les noves condicions climàtiques”, ha apuntat. Creu que això cal fer-ho “amb la gent i les empreses del territori”, però també amb l’administració i la col·laboració público-privada.
Per la coordinadora de la iniciativa Fire Wine, Soazig Darnay, és molt important trobar maneres de “treballar col·lectivament i de forma col·laborativa en la millora del paisatge” per fer-lo més resilient i preparat davant el risc d’incendis forestals. Ha destacat que “hi ha interès a treballar a escala més gran per treure de l’aïllament els agricultor” davant els reptes que planteja l’emergència climàtica.




