La Federación de Asociaciones de Mujeres Rurales (FADEMUR) ha celebrat avui, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la violencia contra les dones, una roda de premsa per a presentar la seva nova campanya de lluita contra la violencia de genere exercida en els pobles.
La presidenta de FADEMUR, Teresa López, i la secretaria de la organització, Montse Cortiñas, han conduit la roda de premsa en la que han desvelat davant els mitjans de comunicació noves dades que, una vegada més, confirmen que “la ruralitat és un factor que incrementa la vulnerabilitat de les dones davant la violencia masclista i les seves consequencies”, han dit.
Claus de l’informe
“Proporcionalment, el masclisme mata a més dones als pobles que a les ciutats”, ha explicat López. I és què, durant aquest 2021, de les 37 dones victimes mortals de violencia de genere registrades a Espanya, 15 van ser asessinades a municipis de menys de 20.000 habitants. Això suposa el 40,54% del total de dones.
Però des de l’organització han recordat que el número de dones rurals és molt inferior al de urbanes (7.122.107 davant a 17.073.098), per el que una comparació en termes relatius per milió de dones residents a municipis rurals conclou que els asessinats masclistes són un 30% superior als produits a municipis urbans.
“En el món rural les dones denúncien menys perque tenen menys recursos d’atenció disponibles”, ha explicat Cortiñas fent referència a les conclusions obtingudes en el primer -i únic- estudi realitzat a España sobre la situació de les victimes de violencia de genere en el món rural.
Per a reflectir aquestes dades, l’organització ha publicat a la pàgina principal de la seva web www.fademur.es, un contador que recull el numero de victimes asessinades per violencia de genere al món rural.
Nou anunci
Després de l’èxit del primer anunci de l’organització posant el focus en el món rural, “En un poble tot se sap”, la Federació ha llençat avui el nou video amb el que pretenen sensibilitzar sobre aquesta lacra en els pobles petits.
“En aquesta ocasió vam voler posar el focus en les xarxes d’assistència a les victimes”, ha dit la presidenta de FADEMUR sobre l’anunci. En el video, un professor d’una escola rural, format juntament amb altres professionals en un taller de FADEMUR, reconeix un cas de violència de gènere i ajuda la dona a denunciar.
Més que “Cultivando Igualdad”
La feina d’investigació i el material audiovisual que FADEMUR ha mostrat avui esta enmarcat en el seu programa “Cultivando Igualdad”. FADEMUR desenvolupa aquest programa gràcies al suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. ‘Cultivando Igualdad’ compta amb moltes altres iniciatives per aconseguir el seu objectiu de sensibilitzar la societat rural contra la violència masclista i mitigar-la.
El programa també comprèn tallers de sensibilització i formació destinats a diferents col·lectius, la creació d’una xarxa d’entitats i persones contra aquesta xacra aliades sota el Compromís Cultivant Igualtat, l’expansió al territori rural d’una xarxa d‟espais segurs contra la violència de gènere o la difusió de l’estudi propi sobre violència de gènere al medi rural al nostre país. Tot això accesible a la web del programa, cultivandoigualtat.org.
A més, l’organització desenvolupa altres programes abordant aquesta temàtica de manera diferent a diferents territoris, des del treball d’acompanyament a víctimes que realitza a La Rioja gràcies al conveni establert amb el Govern autonòmic, fins a la sensibilització sobre els afectes que realitza a la Comunitat de Madrid a través d”El Bienquerer’ o els tallers de ‘Sembrando Conciencias’ amb què pretén sensibilitzar governants a Extremadura a les mans del qual hi ha el disseny de polítiques amb què combatre la violència contra les dones.